Ce rol joacă tehnologii precum AIoT? De ce sunt camerele multifuncționale la ordinea zilei? Și de ce sunt necesare standarde și platforme deschise pentru a accelera implementarea?
Creșterea urbanizării, a activității economice și a deținerii de mașini crește povara asupra sistemelor de trafic urban și creează probleme majore de poluare a aerului în întreaga lume. Drept urmare, organizațiile de management al traficului urban și al autostrăzilor sunt supuse unei presiuni uriașe pentru a-și îmbunătăți capacitățile de gestionare a traficului și pentru a-și depăși provocările legate de congestionare și emisii.
Pentru a atinge aceste obiective, mulți apelează la tehnologii digitale inovatoare, inclusiv camere inteligente AIoT, care pot oferi o vedere clară a condițiilor de trafic în timp real și pot prezice cu precizie tendințele viitoare.
Pentru a afla mai multe despre cele mai recente tendințe în managementul digitalizat al traficului, ITS International Magazine și Hikvision au chestionat 150 de profesioniști care lucrează în domenii conexe. Respondenții și-au exprimat părerile despre provocările cheie cu care se confruntă în prezent organizațiile de gestionare a traficului, factorii care conduc la implementarea noilor tehnologii – inclusiv implementarea camerelor inteligente AIoT – și modul în care cele mai recente tehnologii digitale sunt utilizate pentru a ajuta la gestionarea traficului în moduri noi și mai eficiente.
Rezultatele sondajului dezvăluie 6 perspective cheie.
1) Rolul tot mai mare al AIoT în managementul traficului
Când vine vorba de îmbunătățirea gestionării fluxului de trafic și de obținerea unei imagini clare a condițiilor de trafic în timp real, 85% dintre respondenții la sondaj au spus că AI are un rol cheie de jucat.
Inteligența artificială a fost, de asemenea, văzută ca o tehnologie cheie pentru siguranța rutieră și a șoferului, pe baza capacității sale de a detecta obiecte căzute pe drumuri, schimbarea ilegală a benzii, fumul în tuneluri și alte pericole pe drum.
Pe lângă aceste cazuri de utilizare, AI a fost văzută ca un instrument important pentru identificarea și evitarea congestionării traficului și pentru detectarea și sancționarea încălcărilor rutiere.
Dar există și unele obstacole semnificative în calea implementării dispozitivelor AI și AIoT, potrivit respondenților la sondaj. Acestea includ lipsa standardelor pentru tehnologia și datele AI (62%), complexitatea integrării sistemului, lipsa strategiei AI și lipsa finanțării (54%, 53% și, respectiv, 51%).
2) O cerere puternică pentru camere stradale inovatoare
Respondenții la sondaj și-au exprimat un sprijin puternic pentru camerele multifuncționale de pe marginea drumului care îndeplinesc mai multe funcții într-un singur dispozitiv/șasiu. Acest lucru necesită algoritmi AI la bord care pot alerta autoritățile în cazul unor tipuri specifice de incidente, cum ar fi viteza vehiculului, detectarea încălcărilor, lungimea cozii și multe altele.
Pe lângă faptul că exprimă nevoia pentru aceste tipuri de dispozitive AIoT multifuncționale, respondenții la sondaj au spus că trebuie să ofere fiabilitate ultra-înalta, deschidere pentru o integrare ușoară cu o gamă largă de sisteme de management al traficului și preț și performanță excelente.
3) Valoarea managementului digitalizat al traficului
Când vine vorba de beneficiile așteptate de la sistemele digitalizate de management al traficului și dispozitivele AIoT, capacitatea de a obține date mai multe și mai bune a fost importantă pentru majoritatea respondenților la sondaj (51% și, respectiv, 67%). Eficiența îmbunătățită a gestionării traficului a fost, de asemenea, văzută ca un avantaj major al gestionării digitalizate a traficului de către 66% dintre respondenți, arătând promisiunea AI pentru reducerea proceselor manuale de gestionare a traficului și a costurilor aferente.
Cu toate acestea, un număr mare de beneficii suplimentare au fost considerate importante și realizabile cu gestionarea digitală a traficului. Cele citate de peste 50% dintre respondenți includ reducerea congestiei, predicția precisă a tendințelor viitoare de trafic și planificarea îmbunătățită a traficului. Încrederea în soluțiile digitalizate pentru reducerea accidentelor de circulație a fost, de asemenea, semnificativă (49%).
4) Provocări de integrare a sistemelor și a datelor
Un număr mare de respondenți la sondaj consideră că reunirea mai multor sisteme și surse de date pentru gestionarea traficului digital este o provocare majoră. Cel mai mare obstacol unic a fost văzut ca complexitate tehnică, în special legată de integrarea diferitelor sisteme de trafic, cum ar fi sistemele de detectare a vitezei și a vehiculelor, sistemele de semafoare și altele (67%). Lipsa standardelor comune este, de asemenea, văzută ca o problemă (62%), iar lipsa unei platforme de management puternice, deschise și centralizate pentru hardware și software a fost aproape de o treime (57%).
Întrucât integratorii de sistem folosesc de obicei platforme proprietare sau specifice pentru integrarea sistemelor disparate de management al traficului și dispozitivelor AIoT, autoritățile sunt expuse riscului de blocare a furnizorilor. Acest lucru subliniază necesitatea unei colaborări la nivel de industrie pentru a se asigura că toate sistemele sunt deschise și capabile să se integreze perfect în beneficiul autorităților și al utilizatorilor drumurilor.
5) Tendințele recente în investițiile în tehnologia traficului
Sondajul a identificat o serie de domenii cheie în care autoritățile își concentrează în prezent investițiile în managementul traficului. Primele trei dintre aceste priorități sunt un interes special pentru pistele pentru biciclete (53%), mai mult accent pe zonele pietonale (43%) și mai mult accent pe controlul emisiilor (40%).
Când vine vorba de îmbunătățiri în aceste domenii cheie, soluțiile AIoT vor fi o tehnologie cheie bazată pe capacitatea lor de a recunoaște vehiculele care invadează pistele pentru biciclete sau alte zone rezervate ale drumului. În același mod, algoritmii AI încorporați în dispozitivele inteligente sunt capabili să identifice și să clasifice vehiculele pentru zone cu emisii scăzute și scheme similare.
6) AI și viitorul managementului traficului
Nu este surprinzător că respondenții la sondaj văd că AI continuă să îmbunătățească vizibilitatea condițiilor de trafic în timp real în viitor (71%). În plus, respondenții au evidențiat noi oportunități pentru analiza datelor care vor continua să își îmbunătățească înțelegerea cererii viitoare de trafic, susținând o planificare mai eficientă (69%). Capacitatea de a crea gemeni digitale a rețelelor de drumuri pentru o planificare îmbunătățită și o analiză de impact a fost menționată și de o minoritate semnificativă de respondenți (42%).
Sursa
https://www.hikvision.com/en/newsroom/blog/the-latest-trends-in-digitalized-traffic-management-and-aiot-hikvision-s-responses-to-new-survey-results/
https://www.hikvision.com/europe/newsroom/blog/its-international-hikvision-survey-highlights-the-growing-role-of-aiot-in-traffic-management