Camere supraveghere video la bloc!

Camere supraveghere video la bloc!

Camere supraveghere video la bloc!  Ai nevoie de acordul scris al tuturor locatarilor.

Este legal sa instalez o cameră video pe holul blocului sau într-o curte comună fără acordul explicit al tuturor locatarilor (atenţie, nu doar al proprietarilor!)? Pot fi anulate drepturi fundamentale individuale prin voinţa unei majorităţi conjuncturale?

ANSPDCP a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privina prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicată în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012. La articolul 6 al actului normativ menţionat scrie fix aşa:  Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.

– cu excepţia cazurilor prevăzute de articolul 5, alineatul 2, din Legea nr. 677/2001. Adică exceptând situaţiile în care persoana fizică solicită încheierea unui contract (ex: cu angajatorul), viaţa îi este pusă în pericol, în interesul public al autorităţilor, când operatorul e obligat prin lege să monteze camere video (ex: instituţiile bancare) pentru un interes legitim, în scopuri statistice sau de cercetare ştiinţifică, doar dacă datele sunt anonime pe toată durata prelucrării. Acestea sunt singurele excepţii de la obligativitatea obţinerii acordului scris al tuturor persoanelor vizate.

În cazul de faţă, fiindcă ne referim la un condominiu, instalarea de Camere Supraveghere video la bloc, e vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate şi identificabile prin intermediul imaginilor colectate şi stocate. În caz contrar, monitorizarea video la blocuri şi în curţile comune e ilegală, iar operatorul (adică persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestionează sistemul video) e pasibil de a suporta rigorile legii. Pe lângă sancţiunile civile şi administrative inerente, noul Cod Penal le-a dedicat spionilor amatori un articol special, doar al lor: 226.

După cum observaţi, legiuitorii stipulează condiţia posibilităţii identificării persoanei atunci când definesc restricţiile. Astfel, putem decela între camerele video dintr-un hipermarket (care monitorizează bunuri de valoare şi persoane anonime) şi ochii electronici din holul blocului, care filmează locatari cu identitate cunoscută în dependinţele propriilor locuinţe.

De ce e inutil votul majorităţii in instalarea de Camere supraveghere video la bloc ? Limitele Legii 230/2007
Dat fiind că dreptul la viaţă privată e unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocată voinţa majorităţii proprietarilor condominiului, aşa cum procedează anumiţi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Proprietari pasionaţi de camere video şi înregistrări cu vecini. Deşi Legea nr. 230/2007 spune că hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale şi nu pot încălca dispoziţii legale în vigoare.

Ai acces la înregistrări, te poţi opune şi poţi cere daune

Aşa cum am arătat, supravegherea video la bloc fără acordul tuturor persoanelor identificabile e nelegală. Ce se întâmplă însă dacă toţi locatarii unui imobil de locuinţe (inclusiv minorii, prin acordul expres al reprezentantului legal) sunt de acord cu montarea unui dispozitiv de supraveghere centralizat? Legea 677/2001 ne lămureşte în privinţa drepturilor pe care cei filmaţi şi înregistraţi continuă să la aibă şi după exprimarea neechivocă a voinţei de a fi monitorizaţi. Acestea sunt:

– Dreptul de acces la date (articolul 13). La exercitarea sa, operatorul e obligat să furnizeze toate informaţiile solicitate. Fiind vorba despre un drept garantat, nu-i nevoie să existe o justificare pentru care doreşti să vizionezi imaginile cu tine şi vecinii tăi. Sau cu ora la care s-a întors soţul/soţia, cine ştie?;
– Dreptul de intervenţie asupra datelor (articolul 14). Poţi cere (în mod gratuit) rectificarea, blocarea sau ştergerea imaginilor colectate, dacă ţi se par a nu fi în concordanţă cu legea sau inexacte. Spre exemplu, dacă te răzgândeşti în privinţa disponibilităţii de a-ţi fi supravegheaţi copiii, prelucrarea devine ilegală;
– Dreptul de opoziţie (articolul 15). Cităm întocmai: “Persoana vizată are dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situaţia sa particulară, ca date care o vizează să facă obiectul unei prelucrări”. Evident, cu excepţia cazurilor în care legea statuează altfel. Adică nu te poţi opune la a fi filmat de procurori când iei şpagă, nici nu poţi reclama o bancă pentru că are supraveghere video;
– Dreptul de a se adresa justiţiei şi Autorităţii de supraveghere. Cererea de chemare în judecată e scutită de taxă de timbru.

 0740 610273 sau  office@optix.ro ! www.optix.ro
 Furnizor sisteme #securitate profesionale -> OptiX SECURITY SYSTEM, str. George Cosbuc 37, Baia Mare, MM, RO!

Ne deplasam pentru instalare sisteme securitate pe toata aria judetelor Maramures, Satu Mare, Salaj, Cluj!

Sisteme #alarma, camere #supraveghere profesionale, #automatizari, protectie #perimetrala#bariere parcari, solutiii supraveghere stradala, #LPR, control acces, #retele structurate, #instalatiielectrice inteligente pentru spatii comerciale si rezidentiale!

Suport clienti 09 - 17

0740 610273 office@optix.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!